KOLAČIĆI I OSTALE TEHNOLOGIJE

Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala, memoriju pametnog telefona ili tableta putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije.

Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

  • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici
  • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta
  • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti

Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe. Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika. Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku "Pomoć" vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:
Ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objašnjenje najviše korištenih kolačića

Facebook Pixel

Facebook Piksel se osobito koristi u svrhu prikazivanja oglasa usklađenih s interesima („Ads“) korisnicima naših internetskih stranica tijekom njihovih posjeta društvene mreže Facebook (i pridružene društvene mreže Instagram) na Facebooku, Instagramu i na oglašivačkoj mreži Facebooka (Audience Network), odnosno i na drugim internetskim stanicama, kao i u svrhu mjerenja učinka prikazanih oglasa na konverziju i optimiranja. Također koristimo i Facebookovu funkciju Custom Audience koja se zasniva na posjetima internetskoj stranici kako bismo sa zainteresiranim partnerima podijelili ciljne skupine. Pritom se dijele isključivo naziv i veličina ciljne skupine kako bi se osiguralo prikazivanje oglasa usklađenih s interesima. S partnerima se ne razmjenjuju se nikakvi osobni podaci i/ili statistički podaci.

Oglašavanje putem Googlea i praćenje konverzija

Praćenje konverzija putem Googlea (Google Conversion Tracking) je analitička usluga društva Google Ireland Limited.

Ako putem oglasa na Googleu posjetite našu internetsku stranicu, Google na Vaš uređaj postavlja kolačić za konverziju (Conversion Cookie). On ne služi osobnom identificiranju. Ako prilikom posjeta određenih stranica kolačić kod nas još nije istekao, mi i Google možemo vidjeti da je netko kliknuo na oglas te je na taj način preusmjeren na naše internetske stranice. Svaki kupac Google Adsa (oglašavanje prilagođeno interesima) dobiva drugačiji kolačić. Stoga se kolačići ne mogu pratiti putem internetskih stranica kupaca Google Adsa.

Informacije prikupljene kolačićem za konverzije služe za izradu statistika o konverzijama za kupce Google-Adsa koji su se odlučili za praćenje konverzija. Mi, kao kupac Google Adsa, saznajemo ukupni broj korisnika koji su kliknuli na oglas te su preusmjereni na stranicu koja je označena oznakom za praćenje konverzija. Međutim, ne dobivamo nikakve informacije putem kojih bi bila moguća osobna identifikacija korisnika.

Oglašavanje putem Googlea i remarketing

Koristimo tehnologiju za remarketing društva Google Ireland Limited kako bismo se na stranicama mreže Googleovih partnera putem oglašavanja usklađenog s interesima mogli ponovno obratiti korisnicima koji su već posjetili naše internetske stranice.

Pomoću kolačića možemo analizirati Vaše interese tijekom posjeta naših internetskih stranica, a potom ih koristiti za oglašavanje relevantnih proizvoda. Ako odgovaraju Vašim interesima, naši oglasi će Vam se prikazivati ne samo kada posjećujete naše internetske stranice, nego i neku Googleovu internetsku stranicu ili internetsku stranicu mreže Googleovih partnera. U tom slučaju Googleu prenosimo odgovarajuće podatke. Pritom oglasi/sredstva oglašavanja mogu sadržavati npr. proizvode koje ste ranije pogledali na našim internetskim stranicama.

Ako ste dali suglasnost da Google Vašu povijest logiranja i pretraživanja povezuje s Vašim računom te da se informacije s Vašeg Google-računa smiju koristiti za personaliziranje oglasa, Google će te podatke upotrebljavati za remarketing na svim Vašim uređajima. Ako ste u tom slučaju tijekom posjeta naših internetskih stranica prijavljeni na Googleu, Google će upotrebljavati Vaše podatke zajedno s korisničkim podacima na Googleu kako bi izradio i definirao popise ciljnih skupina za remarketing na svim uređajima koje koristite. Također će se Vaši osobni podaci kojima raspolaže Google kratkotrajno povezati s korisničkim podacima na Googleu u svrhu izrade ciljnih skupina.

KAKO UPRAVLJATI PRISTANKOM NA KOLAČIĆE

U lijevom donjem kutu inch.hr stranice postoje postavke za kolačiće. Klikom na postavke otvara se prozor koji kaže “Cijenimo Vašu privatnost”. Klikom na “Prilagodite” otvaraju se postavke pristanka na kolačiće. Kolačići su podijeljeni na:

Potrebne kolačiće
Potrebni kolačići presudni su za osnovne funkcije web stranice i web stranica bez njih neće raditi na predviđeni način. Ovi kolačići ne pohranjuju nikakve osobne podatke.

Funkcionalne kolačiće
Funkcionalni kolačići pomažu u izvođenju određenih funkcionalnosti poput dijeljenja sadržaja web mjesta na platformama društvenih medija, prikupljanja povratnih informacija i ostalih značajki trećih strana.

Analitičke kolačiće
Analitički kolačići koriste se za razumijevanje načina na koji posjetitelji komuniciraju s web stranicom. Ovi kolačići pomažu u pružanju podataka o metričkim podacima o broju posjetitelja, stopi napuštanja početne stranice, izvoru prometa itd.

Kolačići za izvođenje
Kolačići izvedbe koriste se za razumijevanje i analizu ključnih indeksa izvedbe web stranice što pomaže u pružanju boljeg korisničkog iskustva posjetiteljima.

Kolačići za oglašavanje
Reklamni kolačići koriste se za prikazivanje posjetitelja s prilagođenim oglasima na temelju stranica koje su prije posjetili i za analizu učinkovitosti oglasne kampanje.

Imate pravo upravljati pristankom na sve kolačiće osim potrebnih kolačića. Odaberite koje kolačiće želite, te koje ne želite, ali imajte na umu da gašenje kolačića može utjecati na korisničko iskustvo korištenja inch.hr stranice.