Rezultati istraživanja i kratki filmovi o korištenju mobitela u vožnji

  • 13/09/2022

Hrvatski autoklub predstavio je danas rezultate istraživanja o korištenju mobitela u vožnji te nagrađene filmove kojima se upozorava na opasnosti od korištenja mobitela u vožnji.

Riječ je o projektu Hrvatskog autokluba „Pravilo 7“, koji sufinancira Svjetska automobilistička organizacija FIA, a zasniva se na „10 zlatnih prometnih pravila“. Projekt je usmjeren na osvještavanje opasnosti kod vozača i putnika u vozilu od korištenja mobitela tijekom vožnje.

„Ponašanje vozača u prometu proučili smo istraživanjem na terenu i putem internetske ankete. Također, javnim natječajem smo prikupili kratke filmove o opasnosti korištenja mobitela u vožnji, a autori su učenici osnovnih i srednjih škola širom Hrvatske te studenti i mladi do 24 godine“ kazao je Krešimir Viduka iz Hrvatskog autokluba, voditelj projekta.

Hrvatski autoklub poziva vozače neka ne koriste mobitele tijekom vožnje jer predstavljaju opasnost za sigurnost u prometu. Većina vozača koristi mobitel u vožnji, i to u podjednakoj mjeri i žene i muškarci. Najveći broj vozača prilikom razgovora drži mobitel u ruci dok tek manji broj koristi slušalice (tzv. hands free uređaj).

Krešimir Viduka rekao je da su inozemna istraživanja dokazala kako je, razgovara li vozač mobitelom tijekom vožnje, efekt isti kao da imao 0,8 promila alkohola u krvi, a 23 puta povećava se opasnost za prometnu nesreću ako tipkamo po mobitelu tijekom vožnje. Bez obzira na koji način pričamo na mobitel, držeći ga u ruci ili preko nekog od uređaja, rizik prometne nesreće se povećava za četiri puta, istaknuo je, naglasivši da kada razgovaramo preko mobitela, vidno polje nam se ograničava za trećinu.

 

Više na: http://www.hak.hr/vijest/620/hak-pravilo7