HAK – test ljetnih guma 2017

  • 13/09/2022

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog testiranja ljetnih guma koje je i ovog puta napravljeno u dvije dimenzije, 195/65 R15 V i 215/65 R16 H.

Posebna pozornost i ovoga puta obraćala se na performanse na suhoj (20% ocjene) i mokroj (40%) podlozi, buku (10%), utjecaj na potrošnju goriva (10%) i trajnost (20%).

Manja dimenzija, 195/65 R15 V, jedna od najprodavanijih u svijetu jer se postavlja na automobile kompaktne klase, poput Ford Focusa, Mazde 3, Opel Astre, Renault Meganea ili VW Golfa, na kojem je i obavljeno testiranje, testirana je sa 16 predstavnika. Izvrsnih ocjena nije bilo, no čak pet proizvoda ili gotovo trećina je vrlo preporučljiva, deset ih je prošlo s trojkom ili ocjenom preporučuje se, dok je samo jedan proizvod bio ispod toga i zaslužio ocjenu djelomično se preporučuje.

Kod najbolje ocijenjenih guma ove sezone prisutno je i jedno ugodno iznenađenje. Uz dobro poznate i cijenjene brandove, kao što su Pirelli, Bridgestone, Continental i Goodyear , među najkvalitetnije proizvode ugurao se i manje poznati brand, Esa-Tecar sa svojim pneumatikom Spirit 5 HP. Svaki od proizvoda iz skupine najboljih vrlo se preporučuje i ne pokazuje slabosti ni u jednom od testnih kriterija. Ipak, pogleda li se ukupni rezultat, tad za dlaku pobjeda odlazi gumi Pirelli Cinturato P1 Verde, koja ne dominira ni u jednom posebnom segmentu, ali sveukupno ostavlja najbolji dojam i može se proglasiti pobjednikom u ovoj dimenziji.

Međutim, riječ je o nijansama i teško da će vozači pogriješiti odluče li se za bilo koji od pet spomenutih proizvoda. Možda je najbolje voditi se vlastitim afinitetima i odlučiti koji je od pojedinih testnih kriterija najpresudniji. Primjerice, voze li na području gdje tijekom godine ima mnogo kišnih dana, trebali bi izabrati Continental ContiPremiumContact 5, koji je u ovom testiranju pokazao najviše kad je riječ o karakteristikama na mokroj cesti. Ako su im važnije karakteristike na suhom, tad među najbolje ocijenjenim gumama izbor pada na Goodyear EfficientGrip Performance. Ako pak prelaze mnogo kilometara, trebali bi izabrati Pirelli Cinturato P1 Verde, a traže li ujednačenost u svim kriterijima, neka razmisle o Bridgestone Turanzi T001 ili Esa-Tecar Spiritu 5 HP.

Pročitajte više na: HAK